Különdíjas a Mézeskalács Bölcsőde

Az Év Homlokzata 2021. pályázaton a Baumit Kft. különdíját kapta a szabadszállási Mézeskalács Bölcsőde, melyet Katkics Tamás tervezett. Gratulálunk a díjhoz!

A laudációban ez hangzott el:

"Első látásra azt is hihetnénk, hogy ez az épület szó szerint az égből pottyant Szabadszállásra. Megszületésének azonban vannak előzményei: Hét évvel ezelőtt az önkormányzat a "Tökház ovival" bővítette a múlt században épült óvoda ingerszegény épületét. A bővítés egyébként elismerő oklevélben részesült a Baumit Év Homlokzata 2014 pályázatán. Az önkormányzat most az utca felé bővítette kétcsoportos bölcsődével az eredeti épületet – így a tervezési programban már alapvető igényként jelentkezett a "Tökház ovi" mesevilágot idéző megformálásának folytatása.

Különdíjas a Mézeskalács Bölcsőde
Túlzottan is kézenfekvő volna, ha egy színezővakolatokat gyártó cég pályázatán az az épület kapná a különdíjat, amelyiken a legtöbb és legharsányabb szín látható. Azt gondoljuk, hogy a „jó bornak nem kell cégér”, ezért a mi választásunknak sem ez volt az oka. Meggyőződésünk, hogy egy homlokzat színezése akkor jó, akkor hiteles és akkor jelent többletet az egyéb építészeti kifejezőeszközökhöz képest, ha a színek egyértelműen jelzik és megerősítik az épület funkcióját – akár egy jól eltalált reklámszlogen. Ha ez az épület vidéki vasútállomás, lakóház vagy asztalosműhely volna – talán furcsának találnánk. Ha ez lenne a helyi adóhatóság épülete, rendőrőrs vagy ravatalozó – egyenesen megrökönyödnénk. De így, hogy tudjuk, hogy ez egy bölcsőde – azonnal elmosolyodunk és azt mondjuk: Igen! Ez az! Csak így tovább…
S ha jobban megfigyeljük a részleteket és észrevesszük a színek választásában és elhelyezésében az átgondolt koncepciót, akkor már semmi kifogásunk nem lehet az ellen, hogy ez az épület szinte belekiáltja a környezetébe saját önazonosságát. Nem volt könnyű dolga a kivitelező szakembereinek, hiszen ez az épület bizonyos szempontból egy ékszerdoboz, amelynél nagyon nagy a jelentősége az aprólékos részleteknek, a nagy tapasztalatot igénylő íves felületek kialakításának, valamint a színezett felületek igényes struktúrájának. Ennek a gondos és szakavatott munkának a gyümölcse teszi most lehetővé, hogy megköszönjük ezt a néhány vidám és gondtalan pillanatot, amelyet ez a jókedvű és derűs épület szerzett mindannyiunknak!"

 

2021 December
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
  • Építészfórum
  • Építési jog
  • E-napló
  • ÉTDR
  • Artifex Kiadó Kft.
  • Nemzeti Jogszabálytár
  • Építési megoldások

Kiemelt partnereink

  • Kingspan