Kiállítás és díjátadó az Építészet hónapja keretében

Sikeres volt 2019. október 17-én, az Építészet hónapja keretében tartott rendezvényünk. Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár köszöntőjét L. Balogh Krisztina főosztályvezető asszony tolmácsolta.

 

Katkics Tamás Elnök úr átadta a Bács-Kiskun Építészetéért Díjat, melyet 2019-ben az Elnökség Letanóczki Gyula statikus mérnöknek ítélt. A méltatás a mellékletben olvasható. Gratulálunk!

 

Bemutatásra került továbbá a Bács-Kiskun Megyei Építészeti Tárlat. 32, kamaránkhoz tartozó tervező mutatja be munkáit összesen 48 tablón. A kiállító építészek névsorát a mellékelt meghívóban találják.

 

Köszönjük a Kecskemét Brass együttesnek, hogy élő zenével emelték a rendezvény hangulatát.

Az eseményről a sajtó is tudósított: 

https://hiros.hu/hirek/atadtak-a-megye-epiteszeti-dijat 

A Kecskeméti Tv 2019. okt. 17-i Hírös Hírek című műsora 10.48 perctől számolt be az eseményről https://kecskemetitv.hu/musorok/hiros-hirek/hiros-hirek-438, melyről bővebben a Múzsa című magazin  számol majd be 2019. október 22., keddi műsorában.

Katkics Tamás elnök úr volt továbbá a nap vendége a csütörtöki Hírórában (27.17-től látható)  https://kecskemetitv.hu/hirora/hirora-330  

https://kecskemetilapok.hu/hirek/atadtak-a-megye-epiteszeti-dijat

Ajánlom szíves figyelmükbe! A fotógaléria a képre kattintva érhető el.

Kiállítás és díjátadó az Építészet hónapja keretében

„ Bács-Kiskun Megye Építészetéért ” díj 2019

Letanóczki Gyula okleveles mérnök

 

Kecskeméten született 1937. április 29-én. Édesapja postai tisztviselő, édesanyja pedagógus volt. Általános és középiskolai tanulmányait Kecskeméten végezte. A Budapesti Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem, Mérnöki Karának, Híd és Szerkezet építő szakán 1960-ban végzett.

Első munkahelye a Bács-Kiskun Megyei Tanácsi Építési és Szerelőipari Vállalat volt, ahová társadalmi ösztöndíja kötötte. 1961-ben azonban a Bács-Kiskun Megyei Tanácsi Tervező Irodához helyezték át statikus tervezői beosztásba. Aztán 1963-ban a CSOMITERV elcsábította Szegedre.

1964-ben azonban megnősült, a család pedig most már végleg Kecskeméthez kötötte, szakmai pályafutását az elkövetkező 22 éven át korábbi munkahelyén folytatta, melynek neve közben Bács-Kiskun Megyei Tervező Vállalatra változott. Rövidesen csoportvezetői, majd osztályvezetői, végül szakági főmérnöki beosztást kapott.

Az új létesítmények tervezése mellett érdekes feladatokat jelentett számára a műemlék jellegű épületek felújítása, szerkezeti megerősítése, melyeknek gerincét a Kerényi József Ybl- és Kossuth díjas építésszel fennállott közel 20 éves munkakapcsolata adta. Mindezzel együtt száznál is több jelentős építészeti alkotás statikus tervezése kötődik a nevéhez. Amelyek nem jöhettek volna létre az Ő mérnöki közreműködése nélkül.

1986-ban egy sanda szándékú vállalati átszervezés elleni tiltakozásul a Kecskeméti Ingatlankezelő Vállalat, tervező részlegéhez ment át vezető tervezőnek, majd 1988-tól 1991-ig a DUTÉP tervező irodájánál főstatikusi beosztásban paneles épületek tervezését és gyártmány fejlesztését végezte.

1991-ben aztán a DUTÉP felszámolását, majd pedig a BÁCSTERV -nél zajló sajnálatos folyamatokat látva, a tervező vállalattól távozó építész kollégáival együtt megalakította Kecskeméten az ÉPÍTÉSZMŰHELY Kft-t. Szakmai tevékenységének elismeréseként 2007-ben a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamarai díjával tüntették ki.

 

Kedves Gyula!

 

Ezek voltak a szárazon kopogó életrajzi adatok. Te azonban sokkal, de sokkal többet jelentesz a mi közösségünk számára ezeknél, hiszen …

Egyrészt életed során megadatott neked az, ami keveseknek: Tengernyi munkád kapcsán építészek nemzedékeit taníthattad arra, hogy a tervezés komplex szemléletet, a korrekt statikai tervezés pedig nagyon is gyakorlatias gondolkodást kíván.

Másrészt úttörő szereped volt abban is, hogy a tervező vállalatnál megszokott rajzolói - szerkesztői - tervezői világ harminc évvel ez előtti összeomlása után villámgyorsan megbarátkozzunk a szakma digitális átállásával, a számítógépes tervezéssel.

Harmadrészt megtapasztaltuk, hogy bár rendszerváltó korban élni nagyon is izgalmas, ugyanakkor rendkívül nehéz is. Már pedig a nyolcvanas évek végének, nagy reményekkel teli, ámde zavaros vad-keleti időszakában, a Te szakmai, morális és emberi tartásod iránytű volt a számunkra.

Miként Balassi Bálint költő írta egykor:

„ Az jó hírért-névért s az szép tisztességért

ők mindent hátra hadnak,

Emberségről példát, vitézségről formát

mindeneknek ők adnak, … ”

 

Kedves Gyula !

 

A most részedre átadandó „ Bács-Kiskun Megye Építészetéért ” díj szimbolizálja irántad érzett meg-becsülésünket és tiszteletünket …

Amihez a magam részéről ez úton gratulálok!

 

/ Vásárhelyi Dániel /

 

Kapcsolódó dokumentumok:
Díjazott méltatás
Meghívó

Vissza a hírekhez

2019.10.21

Fotógaléria


  • Építészfórum
  • Építési jog
  • E-napló
  • ÉTDR
  • Artifex Kiadó Kft.
  • Nemzeti Jogszabálytár
  • Építési megoldások

Partnereink

  • Kingspan