Hirdetmények, aktualitások

MEGHÍVÓ a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara Taggyűlésére
2016. május 20.A Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara Elnöke meghívja a Kamara Tagságát a 2016. évi Taggyűlésre Helyszín:       Hajósi Barokk Kastély (Hajós, Jókai u. 2.)Időpont:         2016. május 26. (csütörtök) 10.00 óra (regisztráció 9.30 órától) Határozatképtelenség esetén megismételt Taggyűlés változatlan napirenddel, változatlan helyszínen 10.15 órakor (1996. évi LVIII. törvény 5.§. (3) bekezdés)Legyen (továbbra is) Csontváry Múzeum Pécsett
2016. április 27.A Dél-dunántúli Építész Kamara közleményeA közelmúltban meghirdetett ötletpályázat meglepte a pécsieket, akik számára a Csontváry Múzeum összeforrt a város kulturális életével. Ismertek voltak ugyan azon vélemények, melyek szerint a képeknek jobb helye lenne Budapesten, de egy ötletszerű helykijelölés azt az üzenetet is hordozta, mint ha jelenleg a múzeumnak nem is lenne otthona.A Dél-dunántúli Építész Kamara örömmel hívja fel a figyelmet Pécs Polgármesterének bejelentésére, mely szerint Pécs ragaszkodik a Csontváry Múzeumhoz, és új múzeum építése esetén megfelelő helyszínt is fel tud ajánlani annak számára. Az UNESCO világörökség területén, a várfal, a Székesegyház és a szabadtéri színpad ölelésében fekvő terület az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódóan egyszer már kellően inspiráló volt a Nagy Kiállítótér elhelyezéséhez. Az akkor meghirdetett nemzetközi pályázatra 42 pályamű érkezett, és a megvalósítás nem a városon múlott.Kérjük Építész Barátainkat, hogy támogassák Pécs törekvését a Csontváry Múzeum megtartásában. Pályaműveikkel is adjanak esélyt, hogy pécsi helyszínhez kötődjön az új épület gondolata.A Városháza rendelkezésre bocsátotta a Káptalan utcában levő területtel kapcsolatos információkat. A helyszínrajzon és műszaki adatokon túl, a Csontváry Múzeum jelenlegi anyaga és a korábbi tervpályázatok is megtalálhatóak az alábbi linkeken:A dokumentáció megtalálható a www.pecs.hu honlapon.Közvetlenül letölthető a http://gov.pecs.hu/download/csontvary/csontvary.zip címről.További olvasmányok:

http://www.bama.hu/baranya/kultura/pava-pecsett-epuljon-az-uj-csontvary-muzeum-660298

http://mno.hu/grund/pecs-ragaszkodik-csontvaryhoz-1337587

http://nol.hu/belfold/pecs-ragaszkodik-a-csontvary-kepekhez-1611167 


Nyílt tervpályázat, Miskolc
2016. április 26.


NYÍLT TERVPÁLYÁZAT

 

A Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata (3525 Miskolc, Városház tér 8.) tervpályázatot ír ki a Miskolc, Dózsa György utca 2. sz. alatt lévő egykori Központi Leánykollégium épületének „A kategóriás” irodaépület feltételeit teljesítő, inkubátorház funkcióra alkalmas átalakítására és fejlesztésére. A Kiíró építészeti  ötletpályázat  formájában  kívánja  összegyűjteni  azokat  a  tervi  javaslatokat,  fejlesztési koncepciókat, amelyek segítségével pontosabban tudja a fejlesztés során megvalósítandó funkció tervezési programját összeállítani.  
 
A dokumentáció ellenérték nélkül, ingyenesen hozzáférhető.  
 
Az ötletpályázati dokumentáció letölthető

  • Miskolc MJV honlapjáról – miskolc.hu
  • a Magyar Építész Kamara weboldaláról - mek.hu
  • Az ötletpályázati dokumentáció személyesen is átvehető az ötletpályázati kiírás közzétételének napjától kezdve munkanapokon 8.00 – 16.00 óra között a Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Városépítészeti Osztály (3525 Miskolc, Városház tér 8.) titkárságán

 
Az ötletpályázati dokumentáció kizárólag magyar nyelven érhető el, a dokumentáció esetleges fordítási költségei a Pályázót terhelik.


Búcsúztató időpontjának változása
2016. április 06.


Kerényi József építész búcsúztatása 2016. április 9-én szombaton, a korábbi értesítésben szereplő 11 óra helyett 10.45 órakor kezdődik a Kecskeméti Köztemetőben.


Elhunyt Kerényi József építész
2016. március 31.


In Memoriam
Kerényi József
- építész, egyetemi tanár -

Tanár úr elment. Itt hagyott Bennünket az életművével és számtalan befejezetlen beszélgetéssel….

„Szeretem és érdekelnek az emberek”- írta a Magyar Művészeti Akadémia gondozásában megjelent Üzenet füzetben.
Ars poeticája végig kísérte egész munkásságát.
Konok makacssággal rakta a falak, tetők, utcák és terek építő köveit, az emberek szenvedélyének, érzelmeinek, sikereinek és kudarcainak színpadát.

Emberközpontú gondolkodása számtalan nevéhez köthető folyamat elindítója. Észrevette a két víz köze csodáit, a védendő falusi, városi épített értékeket, a homokhátság tanyáit, kúriáit.
Elindított gondolata „megmenteni és hasznosítani „bontva építeni”, új színt hozott a környezetalakításban.

Kecskemét jó példája elvei megvalósulásának; Technika Háza, Kéttemplom-köz, a főtéri gyalogos zóna kialakítása….
Meggyőződése volt; „akkor építünk jól, ha sem bánatot, sem nosztalgiát nem ébresztünk az emberekben a múlt iránt.”

Ezt a szemléletet tanította az Egyetemen is. Diákjai szerették a Tanár urat, mert ott volt mögötte egy látható, megvalósult kicsit Kerényisre átformált város, Kecskemét.
Tisztelgünk munkáid előtt, tiszteljük a szakma iránti elhivatottságod, a fiatalokért érzett felelősséged.
Most hiányoznak igazán a befejezetlen beszélgetések….vajon hogy zártad volna?
De már késő.
Főhajtással és tisztelettel búcsúzunk Tőled Tanár úr! Jóska!

Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara Tagsága

Búcsúztatása 2016. április 9-én, szombaton 11 órakor lesz a Kecskeméti Köztemetőben.


A MAGYAR ÉPÍTÉSZ KAMARA ELNÖKSÉGÉNEK KÖZLEMÉNYE
2016. január 19.


A Kormány 1032/2015 (I. 30.) számú határozatában döntött az építésüggyel kapcsolatos társadalompolitikai elképzelések megvalósítását célzó intézkedésekről. Az erre épülő 1567/2015 (IX.4.) Korm. határozatba foglalt intézkedési terv kiemelten kezeli a lakossági építkezések ügyintézésének egyszerűsítését és hatékonyabbá tételét, a teljes építésügy átfogó felülvizsgálata mellett........

(folytatás a csatolt fájlban)


Kapcsolódó dokumentumok:
1. dokumentum


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25